Schaaktoernooi van Caïssa Rijen een groot succes!
 
Op zondag 17 maart 2024, organiseerde Schaakvereniging Caïssa het Rijens Schaaktoernooi , 8 jaren na het toernooi ter ere van hun 75-jarig bestaan in 2016.
 
Om 09.45 uur gingen de deuren van Café Eeterij ’t Vermaeck open en konden de 40 schakers hun aanmeldingen afronden. Het deelnemersveld bleek een mooie mix van thuisschakers, deelnemers met een Elo-rating van 800 tot ruim 2400, van zeer serieus tot “als het maar gezellig is” en ook enkele jongeren. De deelnemers werden verdeeld in 2 groepen. Groep A was een open groep en groep B bestond uit deelnemers met een Elo-rating van <1650. Voor elke groep waren mooie prijzen beschikbaar gesteld.
 
Er werden 7 ronden van 20 minuten bedenktijd per persoon gespeeld volgens het Zwitsers systeem. Hierdoor speelde iedereen zo veel mogelijk tegen tegenstanders van gelijke sterkte c.q. met hetzelfde aantal wedstrijdpunten.
Vanwege de beperking in tijd werden veel partijen beslist doordat één van de twee spelers een fout maakte. Een vaak gehoorde opmerking daarna was: “ach het is Rapid, dat hoort er bij”. Dat tekende ook de sfeer in de zaal.
In poule A maakte Stefan Kuipers zijn favorietenrol helemaal waar. Nadat hij in ronde 5 van Stefan Colijn had gewonnen, had hij al een flinke stap richting toernooiwinst gezet. Uiteindelijk wist hij al zijn partijen te winnen. Op de 2e plats eindigde Stefan Colijn met 6 punten uit 7 partijen. Op plaats 3 eindigden 5 spelers met 4,5 punt. Op basis van weerstandspunten werd Jan Hendrikx uiteindelijk 3e.
 
IM Stefan Kuipers wint hier van FM Stefan Colijn en zette zo een flinke stap richting toernooiwinst!
 
In poule B was op voorhand geen uitgesproken favoriet. Na ronde 5 leek de strijd om de overwinning te gaan tussen Tamara van Boxel en Herman van Mook. Uiteindelijk kon Tamara haar goede spel tot het einde volhouden en eindigde met 5,5 punt uit 7 partijen op de 1e plaats. Door zijn laatste 2 partijen te winnen, wist Sebastian Radwanski op de 2e plaats te eindigen met 5 uit 7. Met hetzelfde aantal punten, maar minder weerstandspunten, werd Herman van Mook knap 3e.
 
Toernooiwinnares Tamara van Boxel speelt hier haar partij tegen verenigingsgenoot Wim den Ouden van Staunton uit Etten-Leur.
 
Na de prijsuitreiking bedankte de wedstrijdleider alle aanwezigen en de organisatie voor de gezellige middag. Uit de reacties die daarop volgden viel op te maken dat er volgend jaar beslist een vervolg moet komen. Tenslotte werden Café - Eeterij 't Vermaeck, Bakkers grondwerken en Beer to the Bone nog bedankt, zonder hun inbreng was dit zeer geslaagde toernooi niet mogelijk geweest.