Baroniecup Schaakvereniging Caïssa Rijen

Mede door de film The Queens Gambit en de goede prestaties van de Nederlandse grootmeesters, is er onder de jeugd een groeiende interesse in het spel schaken. Dat merkte onze schaakvereniging Caïssa Rijen bij de organisatie van het jeugdschaaktoernooi als onderdeel van de Baronie Cup. Op zondag 14 januari 2024 konden kinderen van verenigingen uit de omgeving mee doen, maar ook leerlingen van basisscholen die het leuk vonden om een middag te schaken.

Net als vorig jaar mochten we gebruik maken van ruimtes in de basisschool de Vijf Eiken, waarvoor onze dank. We ontvingen maar liefst 42 kinderen die in 3 sterktes met elkaar de strijd aan gingen.

Wij hoefden vooraf geen maatregelen te nemen tegen vals spelen, ondanks dat de wil om te winnen, bij de kinderen groot was.

In stap 1, voor de beginnende schakers, waren 15 aanmeldingen. Het werd een spannende strijd, want na zes van de zeven wedstrijden bleken de jeugdspelers Abel Degen (De Raadsheer) en Sophie Akkermans (De Rode Lopers) beiden vijf punten te hebben, gevolgd door drie spelers met een punt minder. In de laatste wedstrijd won Abel, maar verloor Sophie. Doordat de spelers Levy van Nijnatten en Sofia Butovych hun laatste partij wel wisten te winnen, werden zij respectievelijk 2e en 3e en eindigde Sophia als 4e.

Namens Caïssa deden Toon Horsthuis (9), Julian de Koning (10) en Cedric de Koning (12) mee.

In stap 2 ook een spannende strijd tussen 17 kinderen, maar de broertjes Fayne Zhu en Creston Zhu (beiden uitkomend voor Schaakvereniging De Rode Lopers) pakten de 1e en 2e plaats. De strijd om de derde plaats ging tussen maar liefst 11 spelers, want na zes speelrondes, was er een punt verschil tussen hen. Hier bleken de jeugdspelers van Caïssa de zenuwen het beste onder controle te hebben. Niek Verharen werd door winst 3e, Fedde Goethals 4e en Niels Broodbakker 5e. Toch ook goede prestaties van Emilio Ad Miranda (10), Job Hoogsteen (11), Bas van Dijk (12) en Bram van Baal (14).

Er waren 10 deelnemers in stap 3, voor de gevorderde schaker. Melle Reinsma (De Baronie) was van uitzonderlijke klasse. Hij wist van de eerste 6 partijen er 5 te winnen en een remise te spelen. Ondanks dat hij zijn laatste wedstrijd verloor, werd hij 1ste.

Kay Jansen (sv ’t Paardje) en Armin Ehrissmann (De Rode Lopers) stonden na 6 wedstrijden gelijk. Kay dacht aan een remise voldoende te hebben, maar doordat Armin zijn laatste partij won, eindigde Armin als 2e en Kay Als 3e.

In deze sterkte had Caïssa Rijen geen vertegenwoordiger.

Iedereen kon terugkijken op een geslaagde middag waarin veel kinderen hebben genoten van het spel schaken.