Beste ouders/verzorgers en jeugdschakers,


Schaken is buiten een leuke hobby ook erg leerzaam. Het is bewezen dat kinderen door het leren van het schaakspel beter logisch gaan nadenken. Buiten dat is het ook erg goed voor de concentratie en het vooruit denken. Bij schaken is het heel gebruikelijk om een aantal zetten vooruit te denken. Dit leren kinderen dan ook op de schaakvereniging. Dit bevordert hun ontwikkeling op bovengenoemde aspecten.

Agenda

In de agenda staat vermeld wat we per avond globaal gaan doen van 18.45 tot 19.45 uur.
Vanaf het seizoen 2018/2019 zijn we gestart met een digitaal lesprogramma genaamd CHESSITY.
Dit is een landelijk ingevoerde en beproefde lesmethode. De kinderen gaan individueel het lesprogramma doorlopen, maar krijgen op de lesavonden ondersteuning van een aantal leden van de schaakvereniging Caissa Rijen. Die coaches kunnen digitaal de vorderingen van uw kind zien en ook zien waar hij/zij moeite mee heeft. Er kunnen door uw kind tussentijds diploma’s behaald worden. Het is voor uw kind naast de schaaklessen, ook mogelijk om thuis opgaven uit het digitale lesprogramma te maken. Mochten de kinderen dan tegen dingen aanlopen die ze moeilijk vinden, kunnen wij dit in de les erna behandelen. De resultaten uit het programma communiceren wij persoonlijk of via de mail met u en uw kind.

Toernooien


In de agenda staan verschillende toernooien vermeld, deze worden altijd intern opgezet.
Het zogenoemde Vriendjestoernooi is een gelegenheid voor uw kind om een vriend(in) mee te nemen naar de schaakclub en hem of haar te laten zien hoe leuk het schaakspel is. Het zou dan ook leuk zijn als uw kind op die avond een vriend(in) meeneemt naar de club.


Het Sinterklaastoernooi is vooral opgericht op de gezelligheid en spanning die rond het Sinterklaasfeest bij de kinderen ontstaat om met wat snoepgoed lekker ontspannen een potje te schaken.


Dit seizoen gaan we ook een Simultaanschaak geven. Dit betekent dat er een van de jeugdleiders tegelijk tegen alle kinderen speelt. Dit doen we zodat uw kind meerdere soorten schaakspellen leert.


Het Koppeltoernooi staat dit seizoen ook voor de eerste keer op de agenda. Dit is een toernooi dat in teams met zowel een junior als een senior lid gespeeld wordt.


Het Snelschaaktoernooi spreekt voor zich, er wordt snel geschaakt. Uw kind en de tegenstander hebben per persoon 5 minuten denktijd om een partij te winnen. Op deze manier gaan kinderen diverse schaakstellingen herkennen en leren ze daar op te anticiperen.

Tijdens het seizoen leren we uw kind verder ook om te noteren, en met een klok te spelen. Dit gebeurt in alle partijen van de senioren en dus is dit weer een stap verder in het leren van het schaakspel. Er wordt door onze vereniging deelgenomen aan de Baroniecup. Dit betreffen meerdere toernooien, waar de kinderen tegen andere kinderen van andere verenigingen spelen. Wij organiseren ook dit seizoen zo’n toernooi in de pastorie. De datum hiervan moet nog bepaald worden. U krijgt hier nog bericht over.

Huisregels
De huisregels spreken voor zich. Deze spreken wij door met uw kind om te zorgen dat het voor iedereen een leuke avond wordt. Hierdoor leren ze hoe ze zich in een officiële partij behoren te gedragenJan Soeterboek
Jeugdleider schaakvereniging Caïssa Rijen