Noord-Brabantse Schaakbond Avondcompetitie, poule 2D seizoen 2023-2024

Ook in het schaakseizoen 2023-2024 neemt Caïssa Gilze Rijen weer deel aan de NBSB-avondcompetitie. Het wedstrijdschema en de uitslagen van de gespeelde wedstrijden ziet u hieronder staan.

 

 

Ronde Datum Thuis Uit Uitslag
ronde 1 28-09-2023 Caïssa Gilze Rijen RSG A 1,5 - 2,5 
ronde 2 20-10-2023 Staunton A Caïssa Gilze Rijen 1 - 3
ronde 3 16-11-2023 Caïssa Gilze Rijen de Baronie E 2,5 - 1,5
ronde 4 07-12-2023 Eeuwig Schaak Caïssa Gilze Rijen 1 - 3
ronde 5 15-02-2024 Caïssa Gilze Rijen De Rode Lopers A 1 - 3
ronde 6 14-03-2024 Caïssa Gilze Rijen DSC B 3 - 1
ronde 7 11-04-2024 De Raadsheer B Caïssa Gilze Rijen 0,5 - 3,5

 

 

Eindstand poule 2D, seizoen 2023-2024

 

 

NBSB- avondcompetitie, donderdag 15 februari 2024
Schaakvereniging Ca
ïssa Gilze-Rijen A- De Rode Lopers A

Op donderdag 15 februari 2024 stond de derde thuiswedstrijd van Caïssa op de planning voor de Noord-Brabantse schaakbond competitie. Helaas werd deze wedstrijd met 1-3 verloren van koploper De Rode Lopers. Door de knappe zeges tegen Staunton, de Baronie E en Eeuwig Schaak staat Caïssa op de derde plek in de avondcompetitie poule D.

 

Bord 1: Lars van Wageningen – Harm Ophorst 1-0

Op bord 1 werd er gespeeld door Harm Ophorst, die het met zwart opnam tegen de sterke eerste man van De Rode Lopers. Lars van Wageningen liet zien dat hij zijn ELO-rating van 1775 meer dan waard was doormiddel van een e4 opening, zet na zet de druk op de stelling van Harm op te voeren. Harm kwam niet in zijn spel en werd al snel tot verdedigen gedwongen. Dit hield Harm zeer knap vol, door constant de juiste voortzetting te vinden. Helaas moest Harm zijn hoofd buigen na een grandioze aanval van meerdere stukken die zorgvuldig werd opgezet door Lars. Harm kon dan ook niet anders dan de kopman van De Rode Lopers de hand te schudden en hem te feliciteren met de verdiende overwinning.

 

Bord 2: Gyan Anssems – Elof Henckens 0-1
Regerend clubkampioen Gyan nam het met wit op tegen leeftijdsgenoot Elof. Dit beloofde vooraf een prachtig affiche te zijn van de Benjamins van de clubs. Gyan met zijn 14 jaar de jongste van de twee klasbakken startte even als Lars met een e4 opening. Anders dan Harm speelde Elof e5, waarna de Russische verdediging (1. e4 e5, 2. Pf3 Pf6) gespeeld werd. Dit is voor de e4 speler vaak een wat saaiere opening omdat er vaak een d4 d5 structuur ontstaat met een open e lijn. Na dat er hier de nodige stukken afgeruild werd, leek Gyan kwaliteit te winnen, echter zag hij een mooie tussenschaak van Elof over het hoofd, waardoor de kwaliteitswinst naar Elof ging. Gyan speelde nog heel even verder, maar zag al snel in dat hij de partij niet meer om kon draaien.

 

Bord 3: Niek Verstraaten – Marco van den Hout 1-0
Marco speelde op bord 3 met zwart tegen Niek die een ELO-rating had van 300 punten meer dan Marco. Vooraf gezien beloofde dit een moeilijke partij te worden voor Marco. Echter als Marco zijn dag heeft dan weet de gemiddelde tegenstander dat hij een lastige avond tegemoet gaat. Zo ging de partij tussen Niek en Marco gedurende ruime tijd gelijk tegen elkaar op. Wat Niek fantastisch deed was een aanval op de korte rokade van Marco in te zetten, hierdoor kwam hij met twee pionnen angstvallig dicht bij de overkant. Marco moest zijn loper afstaan waarna mat naar 40 zetten onvermijdelijk was.

 

Bord 4: Ruben Roessen – Martin Paans 1-0
Het ging toch niet gebeuren dat er geen enkel bordpunt gehaald werd door Caïssa. Gelukkig kan er in zulke situaties gerekend worden op penningmeester Ruben. Hoewel ook deze partij gedurende lange tijd enorm spannend bleef. Ruben op zijn hoede moest blijven voor een paard-vork op toren, dame en loper wist hij dit door telkens de juiste zetten te doen deze dreiging te weerstaan. Sinds Ruben de bestuursfunctie van penningmeester is gaan vervullen, zijn de rekenkwaliteiten van onze bebaarde bord 4 speler zienderogen gegroeid. Ruben zag dat hij door het offeren van een pion ervoor kon zorgen dat hij een andere pion kon promoveren. Tegenstander Martin kon alleen maar toekijken hoe Ruben met zoals hij het zelf zegt jarenlange ervaring en intensief speurwerk schaakmat vond op rij 7.